Terugbetaling van geannuleerde vlucht — Hoe krijg je je geld terug

Is jouw vlucht geannuleerd? Accepteer geen reisvouchers die de luchtvaartmaatschappij je aanbiedt en claim een volledige terugbetaling van je vliegticket! Wist je bovendien dat je naast een terugbetaling van je ticket mogelijk ook recht hebt op een compensatie van maximaal 600€? Controleer of je in aanmerking komt met

Claim binnen minuten

Wat je moet weten

 • Werd jouw vlucht geannuleerd en heb je geen alternatieve vlucht genomen? Dan heb je waarschijnlijk recht op een terugbetaling van je vliegticket!

 • Werd jouw vlucht binnen 14 dagen voor de geplande vertrekdatum geannuleerd? Dan heb je mogelijk recht op compensatie voor een geannuleerde vlucht!

 • Vlucht geannuleerd wegens het coronavirus?Je hebt recht op een volledige terugbetaling in geld — accepteer geen vouchers!

 • Bij Vlucht-Vertraagd.nl helpen we passagiers al meer dan tien jaar hun rechten af te dwingen. Voor jouw gemak werken we op basis van 'geen succes, geen kosten'.

 • Weet je niet zeker of je recht hebt op terugbetaling of compensatie voor een geannuleerde vlucht? Je kunt het controleren met onze gratis en vrijblijvende Claim Calculator.

Terugbetaling van vluchten in de EU — jouw rechten

De Europese wetgeving ter bescherming van de rechten van vliegtuigpassagiers wordt de Europese Verordening (EG) nr. 261/2004 genoemd.

Wanneer heb je recht op terugbetaling van vluchten in de EU? Volgens de verordening heb je, als jouw vlucht werd geannuleerd en je geen alternatieve vlucht nam die de luchtvaartmaatschappij aanbood, recht op terugbetaling van de vlucht.

In de volgende gevallen is de Europese regeling voor terugbetaling van vluchten van toepassing:

 • Vluchten binnen de EU

 • Vluchten met EU-luchtvaartmaatschappijen vanuit en naar niet-EU-landen

 • Vluchten vanuit de EU met niet-EU luchtvaartmaatschappijen

Het is belangrijk te vermelden dat de Europese verordening een reisvoucher niet als een terugbetaling van je vlucht beschouwt. De luchtvaartmaatschappij is je een daadwerkelijke terugbetaling in geld verschuldigd.

Geannuleerde vlucht naar of vanuit Europa?

Terugbetaling van vluchten in niet-EU-landen — wat zijn mijn rechten?

Vlieg je naar Europa vanuit een niet-EU-land? Dan is de Britse en EU-regelgeving voor terugbetaling van vluchten mogelijk ook op jouw situatie van toepassing!

Je komt in aanmerking voor een terugbetaling als je naar de EU reist met een luchtvaartmaatschappij waarvan het hoofdkantoor in de EU is gevestigd.

Als je vanuit de EU vliegt maakt het niet uit met welke luchtvaartmaatschappij je vliegt. De EU-regelgeving voor terugbetaling van vliegtickets is van toepassing op alle vluchten vanuit de EU.

Helaas vallen niet alle gevallen onder de Britse en Europese regelgeving voor terugbetaling van vluchten. Sommige landen hebben echter vergelijkbare wetten. Zo noemt het Amerikaanse Ministerie van Transport de volgende wet die van toepassing is op vluchten binnen de Verenigde Staten : “Een passagier heeft recht op terugbetaling als de luchtvaartmaatschappij een vlucht heeft geannuleerd, ongeacht de reden, en de passagier ervoor kiest om niet vervangend te reizen.”

Geannuleerde vlucht naar of vanuit Europa?

Krijg een terugbetaling van je vlucht en maximaal 600€ aan compensatie voor een geannuleerde vlucht!

Claim nu
W Kkd6 S Vp

Heb ik recht op terugbetaling van een geannuleerde vlucht vanwege het coronavirus?

Ja, volgens de Europese wetgeving heb je recht op een volledige terugbetaling in geld wanneer een vlucht wegens COVID wordt geannuleerd.


=> Claim de terugbetaling van jouw vliegticket

Check jouw compensatie gratis met onze slimme Claim Calculator!

De luchtvaartmaatschappij heeft me een voucher aangeboden, moet ik die accepteren?

We raden je ten zeerste aan om een voucher van een luchtvaartmaatschappij niet te accepteren als terugbetaling van je vlucht.

Hiervoor zijn twee belangrijke redenen.

 1. Volgens de wet is de luchtvaartmaatschappij je een daadwerkelijke terugbetaling van de vlucht in geld verschuldigd — een beleid met vouchers is niet in overeenstemming met de Europese en Britse regelgeving. Als je een voucher accepteert als terugbetaling van je vlucht, wordt jouw geld vastgezet en ben je gedwongen om in de toekomst deze specifieke luchtvaartmaatschappij te gebruiken.

 2. Als een luchtvaartmaatschappij failliet gaat, raken passagiers met een reisvoucher hun geld kwijt. Daarom is het veel veiliger om in plaats daarvan een terugbetaling van je vlucht te claimen.

Ik heb al een voucher geaccepteerd. Kan ik nog steeds een terugbetaling van mijn vliegticket claimen?

In sommige gevallen, ja, je kunt jouw reisvoucher nog steeds inwisselen voor een terugbetaling van je vliegticket. Dit is echter mede afhankelijk van het eigen beleid van de luchtvaartmaatschappij.

We raden je aan om de terugbetaling van de vlucht te claimen via ons online systeem — laat ons gewoon weten welke van je vluchten is geannuleerd, upload relevante documenten en ons juridische team zal je zaak onderzoeken. Wij werken uitsluitend op basis van 'geen winst, geen succes'. Dus wanneer je niet in aanmerking komt voor terugbetaling, brengen wij ook niets in rekening.

Weet je niet zeker of je recht hebt op terugbetaling van jouw vlucht?

Check het gratis met onze slimme Claim Calculator!

Check mijn vlucht
U Vp D2 X6p top
U Vp D2 X6p bottom

Compensatie voor een geannuleerde vlucht - krijg nog meer geld!

Is jouw vlucht minder dan 14 dagen voor de geplande vertrekdatum geannuleerd? Dan is de kans groot dat je recht hebt op compensatie voor een geannuleerde vlucht van maximaal € 600!

Er zijn echter een aantal aanvullende criteria die we in de onderstaande tabel uiteen hebben gezet. Deze criteria hebben betrekking op de alternatieve vlucht die de luchtvaartmaatschappij aanbiedt. Als je de alternatieve vlucht niet hebt genomen, kom je mogelijk in aanmerking voor zowel terugbetaling van je geannuleerde vlucht als voor compensatie.

=> Controleer of je in aanmerking komt voor compensatie van je vliegticket

Tijd van annuleringAlternative vluchtCompensatie
Minder dan 7 dagen voor vertrekVertrekt 1u+ eerder of komt 2u+ later aanJA
7-14 dagen voor vertrekVertrekt 2u+ eerder of komt 4u+ later aanJA
Minder dan 14 dagen voor vertrekGeen alternatieve vlucht aangebodenJA + TERUGBETALING

Compensatie voor een geannuleerde vlucht - hoeveel geld kan ik krijgen?

De hoogte van de compensatie is afhankelijk van de afstand van jouw vlucht.

VliegafstandCompensatie
Voor alle vluchten van minder dan 1.500 kmbedraagt de compensatie €250
Voor alle vluchten tussen 1.500 en 3.500 kmkomt de compensatie neer op €400
Voor alle vluchten van meer dan 1.500 km binnen de EUkomt de compensatie neer op €400
Voor alle vluchten van meer dan 3.500 kilometer buiten de EU*bedraagt de vergoeding €600

*maar als de vertraging minder dan 4 uur was, dan kan het totaalbedrag wettelijk gezien met 50% worden verminderd.

vluchtcompensatie

Claim compensatie binnen 2 minuten!

Compensatie voor een geannuleerde vlucht - wanneer kan de luchtvaartmaatschappij mijn claim afwijzen?

Er zijn situaties waarin de luchtvaartmaatschappij jouw compensatieclaim terecht kan afwijzen (maar niet de claim op terugbetaling van je vliegticket!). We noemen deze situaties buitengewone omstandigheden.

 • Slecht weer, bijvoorbeeld dichte mist, hevige regen of onweer.

 • Een staking, met name binnen de luchtvaartindustrie.

  LET OP! Stakingen van de werknemers van de luchtvaartmaatschappij worden niet als buitengewone omstandigheden beschouwd.

 • Politieke omstandigheden, zoals een terroristische aanslag of algemeen veiligheidsrisico door politieke onrust.

 • Natuurrampen, waaronder vulkaanuitbarstingen en orkanen.

 • Een botsing tussen het vliegtuig en vogels of andere vreemde voorwerpen.

 • Een zieke of lastige passagier.

 • Vluchtvertragingen veroorzaakt door het luchthavenpersoneel, zoals buitengewoon lange wachtrijen bij veiligheidscontroles.

Een recent voorbeeld van buitengewone omstandigheden vormt de golf van annuleringen van vluchten wegens het coronavirus. Als jouw vlucht werd geannuleerd vanwege een COVID-reisverbod, kom je niet in aanmerking voor compensatie - aangezien de annulering niet de schuld van de luchtvaartmaatschappij is - maar heb je wel recht op een volledige terugbetaling van de vlucht in geld.

Twijfel je over compensatie of terugbetaling voor je vlucht?

Check het snel met onze gratis en vrijblijvende Claim Calculator!

Check mijn vlucht
W Fb Gs2qx

Vergoeding van onverwachte kosten als gevolg van annulering van een vlucht

Heb je onverwachte kosten gemaakt doordat jouw vlucht werd geannuleerd? Als je de bonnen/facturen hebt bewaard, kun je hiervoor een vergoeding aanvragen bij de luchtvaartmaatschappij.

Hieronder vallen hotelkosten, restaurantmaaltijden, uitgaven voor vervoer (taxi's, autoverhuur) en meer.

Als je besluit om terugbetaling van je ticket of compensatie bij Vlucht-Vertraagd.nl te claimen, kun je alle bonnen en facturen naar ons online systeem uploaden en zorgen wij ervoor dat je je geld van de luchtvaartmaatschappij terugkrijgt.

Terugbetaling van vluchtvertraging — hoe werkt het?

Als jouw vlucht meer dan 5 uur vertraging heeft opgelopen en je wilt geen vervangende vlucht accepteren, heb je recht op terugbetaling.

Houd er echter rekening mee dat als je wel een vervangende vlucht neemt, je geen recht hebt op terugbetaling, maar mogelijk wel op vluchtcompensatie tot € 600. Compensatie voor een vertraagde vlucht is van toepassing op vluchten met een vertraging van minimaal 3 uur. De vlucht moet vertraagd zijn door schuld van de luchtvaartmaatschappij – vergeet niet rekening te houden met eventuele buitengewone omstandigheden.

Kun je een vlucht annuleren en je geld terugkrijgen?

Doorgaans heb je, als jij degene bent die jouw reis annuleert, enkel recht op volledige terugbetaling als je een volledig restitueerbaar ticket hebt gekocht. Maar meestal worden je ticketkosten niet gedekt, zeker niet als je met een goedkope luchtvaartmaatschappij vliegt.

Er zijn echter bepaalde situaties waarin je wel een terugbetaling van jouw vliegticket kunt krijgen. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden bijvoorbeeld terugbetaling aan in het geval van overlijden van een direct familielid.

Hoe lang heb ik om terugbetaling van een vlucht en compensatie te claimen?

Je kunt jouw terugbetaling van een vliegticket claimen op basis van een van de volgende drie wetten:

 1. de wet in het land van waaruit je vertrok

 2. de wet in het land waar je naartoe reisde

 3. de wet in het land waar het hoofdkantoor van de luchtvaartmaatschappij waar je gebruik van maakte, is gevestigd.

Als je niet zeker weet of je nog steeds aanspraak kunt maken op terugbetaling van jouw vlucht en op compensatie, kun je dit binnen een minuut checken met hulp van onze gratis, vrijblijvende claimcalculator.

=> Controleer of je in aanmerking komt voor terugbetaling van een vlucht

Hoe lang duurt terugbetaling van een vlucht?

Meestal duurt het een paar weken tot een paar maanden om terugbetaling van een vliegtiket te ontvangen.

Echter, in een aantal meer complexe gevallen, zoals die gevallen met gerechtelijke procedures voor de rechtbank, kan de wachttijd langer zijn. Zelfs tot enkele jaren.

Hoe kun je terugbetaling van een vlucht claimen?

Ten eerste raden we je aan om te controleren of je echt in aanmerking komt voor een vluchtterugbetaling. Dat kan met onze gratis en vrijblijvende Claim Calculator.

Vervolgens kun je ervoor kiezen om zelf te proberen de terugbetaling van je vlucht te claimen of dit aan ons over te laten. We zullen jouw zaak zorgvuldig beoordelen, documentatie opstellen, het voorleggen aan de luchtvaartmaatschappij en - indien de luchtvaartmaatschappij jouw claim afwijst – in de rechtbank strijden voor jouw rechten.

Waarom Vlucht-Vertraagd.nl?

1m passagiers geholpen

9 juridische teams in Europa

98% succes in recht

Kom meer te weten over onze tarieven op onze Prijslijst pagina of claim nu een terugbetaling van je vlucht rechtstreeks vanaf je telefoon of computer met behulp van onze Claim Calculator.