Piloten Ryanair richten eigen onderneming op uit onvrede

dinsdag 8 april 2014

De piloten die via een payroll-constructie van Ryanair werken, zijn ontevreden over de huidige arbeidsomstandigheden. Daarom hebben zij nu besloten een eigen onderneming op te richten om zo meer controle te hebben over hun secundaire arbeidsvoorwaarden.

Eén van de piloten van Ryanair verklaarde dat er geen pensioen wordt afgedragen, ze niet doorbetaald krijgen bij ziekte en dat er geen werkzekerheid is. De piloot en tevens de initiatiefnemer van de nieuwe organisatie GTD Aviation, wil uit voorzorgsmaatregelen anoniem blijven.

Ongeveer tweederde van de piloten die werkzaam zijn bij Ryanair werken met een nul-urencontract in plaats van een vast contract. Zij worden dan ingehuurd via twee uitzendbureaus waar Ryanair nauwe banden mee onderhoudt, volgens de piloot. Dit komt erop neer dat Ryanairpiloten alleen plichten hebben en geen rechten; in theorie werken ze niet voor Ryanair, maar als ze niet komen werken worden ze hier wel voor gestraft.

Grote onvrede bij Ryanairpersoneel

De piloten van Ryanair zorgen al een tijdje voor roering. Inmiddels is er ook een soort vakbond opgericht, de Ryanair Pilot, die steeds meer aanhang krijgt. Zij zijn van mening dat Ryanairpiloten als ‘moderne slaven’ worden behandeld.

In het verleden kwamen al berichten naar buiten dat Ryanairpiloten zouden twijfelen aan het beleid van hun werkgever op het vlak van vliegveiligheid. In november 2012 brachten de piloten in een KRO-programma misstanden aan het licht, waarop Ryanair de KRO aanklaagde. In augustus 2013 bleek uit een onderzoek dat de piloten van de Ierse prijsvechter zich niet vrij voelden veiligheidsproblemen te melden bij hun werkgever uit angst voor represailles.

Pensioenvoorziening

De GTD Aviation organisatie wil zich vóór 1 mei aan vijfhonderd piloten binden. "GTD Aviation is van de piloten, voor de piloten. Wij garanderen negenhonderd vlieguren per jaar, er wordt pensioen voor je betaald en er is een regeling dat je gedeeltelijk krijgt doorbetaald als je ziek bent," aldus de oprichter.

Ryanair wil niet inhoudelijk ingaan op deze zaak, laten zij weten; "Wij geven geen aandacht of verspillen geen tijd aan anonieme groepen zoals GTD Aviation".

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl