Alitalia

Verlieslijdende Alitalia ziet faillissement tegemoet

donderdag 10 oktober 2013

Verlieslijdende Alitalia ziet faillissement tegemoet

Alitalia

Meldingen van betalingsproblemen achtervolgen de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia al jaren. Dat zou met de privatisering en de intrede van Air France-KLM van nu bijna vijf jaar geleden veranderd moeten zijn, maar de luchtvaartmaatschappij verkeert opnieuw in financiële problemen.

Faillissement

Energiegroep ENI heeft aangekondigd dat ze vanaf zaterdag gaat stoppen met het leveren van kerosine aan de luchtvaartmaatschappij als gevolg van diens financiële problemen. Alitalia is niet meer in staat om haar brandstofrekeningen te betalen.

Volgens de informatie van het persbureau Reuters heeft de noodlijdende luchtvaartmaatschappij een kapitaalverhoging van 300 miljoen euro nodig. Daarnaast moet het bedrijf een kredietgrens van 200 miljoen euro krijgen, zo stelt een werknemer van het bedrijf. Zonder een kapitaalinjectie zal Alitalia binnen een paar dagen niet meer in staat zijn om te functioneren en zou maar net voldoende geld in kas hebben om een paar weken door te vliegen.

Air France & KLM de redders van Alitalia?

De regering en aandeelhouders hopen en rekenen op hulp van Air France-KLM. Het Frans-Nederlandse bedrijf bezit al 25% van de aandelen van Alitalia en kan zo haar aandelen vergroten of het zelfs volledig overnemen van de Italianen. Er staan echter een paar kritische punten in de voorwaarden. De CEO van Air France-KLM, Alexandre de Juniac, heeft aangegeven belangstelling te hebben in de luchtvaartmaatschappij, maar hij sprak tegelijkertijd van ‘strikte voorwaarden’. Eerder kwam de geruchtenmachine over een mogelijke overname al op gang.

Alitalia vreest voor deze nieuwe voorwaarden. De kans dat duizenden banen verloren zullen gaan is aanwezig. Bovendien zou de positie van de luchthaven Fiumicino in Rome kunnen worden teruggedrongen naar nummer drie, na Parijs en Amsterdam. De Italianen zijn daarnaast bang om belangrijke routes te verliezen aan de partnerluchtvaartmaatschappijen.

Alitalia draaide meer dan een miljard euro verlies en daarbij nog een miljard euro schuld.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl