Laatst bijgewerkt op
Wat is handbagage?
Handbagage is de bagage die je bij je mag houden in het vliegtuig, zoals rugzakken, handtassen, trolleys, laptoptassen en tassen voor camera’s. Net als voor het meenemen van ruimbagage gelden er voor handbagage bepaalde voorwaarden en voorschriften waar je je als vliegtuigpassagier aan dient te houden.
Wat mag er niet mee als handbagage?
De EU heeft een lijst opgesteld van voorwerpen en goederen die verboden zijn om mee te nemen in je handbagage. Meer informatie over verboden voorwerpen in het vliegtuig vind je hier. Daarnaast kan de beveiligingsbeambte op het vliegveld altijd nog voorwerpen uit veiligheidsoverwegingen weigeren.
Heb je recht op compensatie voor je vlucht?
Check het nu in minder dan een minuut met onze gratis Claimcalculator.
Claim nuIets voor je handbagage gekocht op de luchthaven?
Heb je iets gekocht op Schiphol na de paspoortcontrole? Dan mag je dat gewoon het vliegtuig in meenemen. Let er wel op dat er speciale regels gelden als je vloeistoffen in je handbagage meeneemt.
Verpakte en verzegelde vloeistoffen
De vloeistoffen of gels in een taxfree winkel of aan boord van het vliegtuig moeten goed verpakt en verzegeld zijn. Het zegel is slechts één dag geldig. Als je op een volgende luchthaven moet overstappen, mag je het zegel niet verbreken tot je op de eindbestemming bent aangekomen. Je moet namelijk kunnen aantonen dat de vloeistoffen of gels op de dag van de vliegreis zijn gekocht.
Buiten de Europese Unie of aan boord van een niet-Europese luchtvaartmaatschappij
Heb je vloeibare artikelen gekocht op een luchthaven buiten de Europese Unie die taxfree zijn, dan worden deze op Schiphol in beslag genomen. Zelfs al zijn deze verzegeld. Dit geldt ook voor aankopen die je aan boord van een niet-Europese luchtvaartmaatschappij heeft gedaan. Verzegelde vloeibare artikelen vanuit de Verenigde Staten, Canada en Maleisië mogen via Schiphol meegenomen worden op de vervolgvlucht. Dit geldt niet wanneer je doorvliegt naar de Verenigde Staten of wanneer je met Delta Airlines vliegt naar Mumbai.
Overstap in de Verenigde of Canada
Vlieg je vanuit Schiphol en stap je over in de Verenigde Staten of Canada*? Zorg dan dat je de taxfree gekochte vloeistoffen, gels of spuitbussen na de douanecontrole in je ingecheckte bagage doet.
*Uitzonderingen voor een aantal Canadese luchthavens: als je vanaf Schiphol vliegt via Montreal (Pearson Int. & Trudeau Int.) dan kun je taxfree gekochte vloeistoffen meenemen op de volgende vlucht.
Vloeistoffen in je handbagage
Het is toegestaan om vloeistoffen mee te nemen in je handbagage. Probeer dit echter tot het minimum te beperken en vergeet je niet te houden aan de volgende regels:
- De verpakkingen van de vloeistoffen en gels mogen maximaal 100 ml zijn.
- De verpakking moet doorzichtig en van plastic zijn.
- Per vliegtuigpassagier mag je maar één doorzichtige plastic zak meenemen op je vlucht.
- De inhoud van de doorzichtige plastic zak mag niet groter zijn dan 1 liter.
- De doorzichtige plastic zak moet hersluitbaar zijn.
- Als je aan kunt tonen dat je medicijnen of babyvoeding nodig hebt tijdens de reis dan is dat meestal toegestaan.
Dit geldt voor alle passagiers op vluchten die vertrekken van, of overstappen op een luchthaven binnen de Europese Unie. Deze regels zijn dus ook van toepassing op handbagage op Schiphol.
Hoeveel mag mijn handbagage wegen?
Evenals bij ruimbagage zijn de regels voor handbagage verschillend per luchtvaartmaatschappij. Toch kun je wel voor standaard vluchten met standaard commerciële vliegtuigen de volgende gewichten en afmeting in acht nemen:
- Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je maximaal 1 stuks handbagage meenemen.
- Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij mag je tussen de 5 en 14 kilo handbagage meenemen. Wil je geen risico nemen? Dan zit je bij 8 tot 10 kilo handbagage in de meeste gevallen veilig.
- De standaard maximale afmetingen van handbagage zijn 55x25x35 cm of 55x20x40 cm (lengte x breedte x hoogte).
Waar vind ik de vervoer- en bagagevoorwaarden van de luchtvaartmaatschappij?
Ben je op zoek naar de meest actuele vervoer- en bagagevoorwaarden van de luchtvaartmaatschappij die jouw vlucht uitvoert? Op de website van de ANVR staan alle bagagekosten, vervoersvoorwaarden en voorwaarden voor het meenemen van ruimbagage en handbagage per luchtvaartmaatschappij op een rijtje. Het is altijd handig om deze informatie goed door te lezen of desnoods uit te printen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je zeker dat jouw bagage voldoet aan alle voorwaarden!
Mijn handbagage is kwijt: wat nu?
Wanneer jouw bagage vermist is, kan dit behoorlijk stressvol zijn. Is dit jou overkomen? Dan wil je uiteraard weten wat je kunt doen om te achterhalen waar je koffer is en of je hier wellicht een vergoeding voor kunt ontvangen. Wij hebben alle informatie omtrent vertraagde of kwijtgeraakte bagage hier voor je op een rijtje gezet!
Wel bagage maar geen vlucht? Claim je vergoeding!
Niets is vervelender dan wanneer je aankomt op de luchthaven en je ziet dat jouw vlucht vertraagd, geannuleerd of overboekt is. Is dit jou overkomen? Dan is het goed mogelijk dat je recht hebt op compensatie voor het ontstane ongemak en de opgelopen vertraging. Maar hoe gaat dat precies in zijn werking?
Vlucht-Vertraagd.nl helpt jou graag bij het claimen van jouw vergoeding! Je kunt jouw vlucht gratis en vrijblijvend checken in onze claimcalculator. Op basis van onze uitgebreide database beoordelen wij jouw claim en als deze terecht is, zorgen wij ervoor dat deze bij de luchtvaartmaatschappij wordt ingediend zodat jij de vergoeding krijgt waar je recht op hebt. Doe de check, dien je claim in en wij doen de rest!