EN IG posts 1080 x 1350 px 3

Vliegen tijdens de zwangerschap: 10 tips voor een veilige en comfortabele reis

dinsdag 13 mei 2025

1. Overleg met je dokter voordat je tijdens de zwangerschap gaat vliegen

Heb je medische toestemming nodig om te vliegen als je zwanger bent?

Ja, veel luchtvaartmaatschappijen – zoals KLM en British Airways – raden aan, of stellen het zelfs verplicht, om vooraf medische toestemming van je dokter te hebben. Dit medische document moet ondertekend en afgestempeld zijn door je dokter.

Wat als je zwanger bent van een tweeling of een risicovolle zwangerschap hebt?

In dat geval moet je altijd een medische verklaring aanvragen voordat je gaat vliegen. Finnair vereist bijvoorbeeld dat je bij een vergevorderde zwangerschap minstens 72 uur voor vertrek een medische verklaring indient.

2. Kies het beste moment in je zwangerschap om te reizen

Zwangerschap – wanneer mag je vliegen

Is vliegen tijdens de zwangerschap onveilig?

Nee, over het algemeen is vliegen tijdens de zwangerschap veilig tot 36 weken bij binnenlandse vluchten. Toch gaat vliegen in het eerste trimester niet altijd even goed, omdat dit een kwetsbare periode is. Overleg daarom altijd eerst met je dokter – die kan het beste inschatten wat verantwoord is in jouw situatie.

Kun je reizen als je vier maanden zwanger bent?

Ja, veel vrouwen ervaren de periode tussen de vierde en zesde maand als het meest comfortabel om te reizen. In het begin van de zwangerschap kun je last hebben van misselijkheid en vermoeidheid, terwijl reizen in de laatste maanden fysiek zwaarder is.

3. Bekijk het zwangerschapsbeleid van je luchtvaartmaatschappij voordat je boekt

Zijn de regels van luchtvaartmaatschappijen afhankelijk van hoe ver je zwanger bent?

Ja, elke luchtvaartmaatschappij hanteert haar eigen beleid met betrekking tot zwangerschap. Zo staat Ryanair reizen toe tot 36 weken, EasyJet tot 35 weken en Wizz Air tot 34 weken zwangerschap. Controleer dus altijd het beleid van de luchtvaartmaatschappij waarmee je wilt vliegen.

Hebben sommige luchtvaartmaatschappijen een medische verklaring nodig na 28 weken?

Ja – sommige maatschappijen, zoals Wizz Air en Ryanair, vragen vanaf 28 weken een medische verklaring. Deze moet ondertekend zijn door een dokter en bevestigen dat je fit genoeg bent om te vliegen. Bij EasyJet is een medische verklaring in die periode niet vereist.

4. Zorg dat je alle noodzakelijke medische documenten voor je vlucht op orde hebt

Is een fit-to-fly verklaring vereist?

Ja, in de meeste gevallen wel. Zoals eerder genoemd, is het belangrijk om de website van je luchtvaartmaatschappij te raadplegen, maar veel maatschappijen vragen om een zogenaamd fit-to-fly-verklaring als je meer dan 28 weken zwanger bent.

Handige documenten voor controles of noodgevallen

Naast de fit-to-fly verklaring is het verstandig om ook een kopie van je medisch dossier mee te nemen, met daarin je zwangerschapsgegevens. Dit kan van pas komen als je tijdens je reis medische hulp nodig hebt. Ook een reisverzekering die medische kosten en repatriëring dekt, is aan te raden.

5. Kies voor rechtstreekse vluchten om stress en vermoeidheid te beperken

Vliegen tijdens de zwangerschap

Betekent minder tussenstops ook minder vertraging en gedoe?

Ja! Hoe minder tussenlandingen, hoe minder kans op vluchtvertragingen of annuleringen. Bovendien hoef je niet telkens opnieuw door drukke luchthavens te navigeren, wat extra rust en comfort biedt tijdens je reis.

Hoe kies je een geschikte vluchtduur?

Het is aan te raden om bij voorkeur te kiezen voor vluchten van minder dan vier uur om het risico op DVT (diepe veneuze trombose) te verkleinen. Vlieg je toch langer? Draag dan losse kleding en loop regelmatig een stukje door het gangpad van het vliegtuig.

Goed slapen in het vliegtuig tijdens de zwangerschap

Om goed te kunnen slapen tijdens een vlucht als je zwanger bent, kun je gebruikmaken van handige reisaccessoires zoals een nekkussen, een slaapmasker en oordopjes. Vlieg je ’s nachts? Dan is het belangrijk om compressiekousen te dragen om de bloedcirculatie te bevorderen. Probeer ook zware maaltijden voor vertrek te vermijden, omdat die je natuurlijke slaapritme (circadiaans ritme) kunnen verstoren.

6. Kies een stoel die extra comfort biedt tijdens de zwangerschap

Wat zijn de beste vliegtuigstoelen voor zwangere reizigers?

De stoel aan het gangpad is de beste keuze! Goede stoelkeuze is belangrijk voor zwangere reizigers, omdat het prettig is om gemakkelijk te kunnen opstaan en door het gangpad te lopen, wat je vaker zult doen dan andere passagiers.

Moet je stoelen bij de nooduitgang vermijden als je zwanger bent?

Ja – stoelen in de exit row zijn bedoeld voor passagiers die in geval van nood de bemanning kunnen helpen. Je moet snel obstakels kunnen verwijderen en de nooddeur kunnen openen. Om veiligheidsredenen zijn stoelen in de exit row dus stoelen om te vermijden als je vliegt als je zwanger bent.

7. Draag losse, comfortabele kleding tijdens het reizen

Ademende stoffen en zwangerschapsvriendelijke pasvormen

Ademende stoffen zorgen ervoor dat lucht vrij kan circuleren en helpen je lichaam koel te houden tijdens het vliegen. Dit is vooral prettig tijdens de zwangerschap, wanneer je lichaamstemperatuur hoger is en je sneller last kunt krijgen van zwelling. Kies daarom voor comfortabele, loszittende kleding die meebeweegt met je lichaam.

Handige accessoires: compressiekousen, lumbale kussens en meer

Compressiekousen, die strakker zitten dan gewone sokken, verbeteren de bloedcirculatie in je benen door lichte druk uit te oefenen. Ideaal voor zwangere reizigers, zeker als je snel last hebt van opgezwollen benen. Een lumbaal kussen dat je onderrug ondersteunt, kan daarnaast helpen om rugpijn tijdens het zitten te verminderen.

8. Stay hydrated and avoid heavy meals

Tips voor vliegen tijdens de zwangerschap

Is het belangrijk om voldoende water te drinken voor en tijdens de vlucht?

Absoluut! De lucht in het vliegtuig is erg droog, dus voldoende water drinken helpt om uitdroging te voorkomen. Begin al met drinken vóór vertrek en blijf tijdens de vlucht regelmatig kleine slokjes nemen.

Snacks tegen misselijkheid en een opgeblazen gevoel

Vliegen tijdens de zwangerschap kan misselijkheid veroorzaken. Droge snacks zoals pretzels of crackers zonder sterke geur zijn dan een goede keuze. Om een opgeblazen gevoel te voorkomen, is het beter om meerdere kleine maaltijden te eten in plaats van één grote. Vermijd ook gasvormende voedingsmiddelen zoals bloemkool en broccoli.

9. Blijf in beweging om de bloedcirculatie op gang te houden

Eenvoudige oefeningen tijdens de vlucht om bloedstolsels te voorkomen

Begin met het draaien van je enkels: maak 10 cirkelbewegingen in beide richtingen. Til vervolgens één knie op tot borsthoogte en strek tegelijkertijd het andere been zo ver mogelijk uit. Vergeet ook niet om ongeveer elke 30 minuten even door het gangpad te lopen!

10. Laat het cabinepersoneel weten of je speciale hulp nodig hebt

Wanneer en hoe vertel je het cabinepersoneel dat je zwanger bent?

Het is verstandig om het cabinepersoneel al vóór vertrek te informeren over je zwangerschap. Laat daarbij je medische verklaring en uitgerekende datum zien. Zo weten zij dat je zwanger bent en kunnen ze je indien nodig beter ondersteunen.

Hoe kan het cabinepersoneel je onderweg helpen?

Het cabinepersoneel kan je praktische hulp bieden, bijvoorbeeld door je te helpen met het opbergen van je handbagage. Heb je meer ruimte nodig? Dan kunnen ze ook een gordelverlenging voor je regelen zodat je comfortabeler zit.

Wat als je vlucht vertraagd of geannuleerd is?

Reizen tijdens de zwangerschap kan uitdagend zijn, maar met goede voorbereiding maak je de ervaring een stuk prettiger. Mocht je vlucht vertraagd of geannuleerd worden, waardoor je extra stress ervaart: geen paniek! Volgens de Britse en EU-regelgeving kun je mogelijk recht hebben op compensatie tot €600. Gebruik de gratis claimcalculator van :site-name om direct je recht op vergoeding te controleren.

Vond je deze inhoud leuk?

Bedankt, je hebt onze dag goed gemaakt!

Therapie is duur - help ons beter te worden!

Goed ontvangen, bedankt!