Pexels photo 227690

Vlucht overboekt: dit zijn je opties

dinsdag 6 november 2018

We komen regelmatig gevallen tegen waarbij de passagiers zijn geweigerd op de vlucht, omdat het vliegtuig overboekt is. Mag de airline dit doen? Ja, maar natuurlijk niet zonder consequenties. De airline moet jou een vergoeding bieden voor je verkochte stoel die je uiteindelijk niet gebruikt.

Overboekte vlucht: er zijn meer vliegtickets verkocht, dan het aantal plaatsen in het vliegtuig

Waarom overboeken luchtvaartmaatschappijen vluchten?

De reden is eigenlijk heel simpel: het komt regelmatig voor dat passagiers niet op komen dagen voor hun vlucht of vluchten annuleren en hierdoor blijven de airlines met lege plaatsen zitten. Ze hebben genoeg inzicht in vluchten om te beoordelen bij welke vluchten vaak stoelen leegblijven. De luchtvaartmaatschappij moet 80% van het vliegtuig gevuld hebben om quitte te spelen. En het overboeken gaat vaker goed, dan fout, dus voordelig voor airlines om hiermee door te gaan. Er zijn namelijk genoeg alternatieven in geval van een overboeking. Passagiers kunnen namelijk altijd nog verplaatst worden naar businessclass.

vlucht overboekt vlucht-vertraagd.nl

Wat gebeurt er als een vliegtuig overboekt is?

Wanneer het vliegtuig overboekt is, vraagt de luchtvaartmaatschappij meestal of er passagiers zijn die vrijwillig hun boeking willen opgeven. Zij krijgen dan een bepaald voordeel of een vergoeding. Als er niet genoeg vrijwilligers zijn, moet de luchtvaartmaatschappij passagiers weigeren mee te nemen. Wanneer dit je overkomt, kun je je geld terug vragen of je kunt om een nieuw vliegticket vragen

Kies je voor een teruggave van het bedrag van je ticket? Dan moet de luchtvaartmaatschappij het bedrag binnen zeven dagen terugbetalen. Wanneer je vliegtuig overboekt is terwijl je een tussenstop maakt, heb je recht op een vergoedde vlucht terug naar het vliegveld waar je vandaan komt.

Wanneer je voor een andere vlucht kiest, moet de luchtvaartmaatschappij je verzorging aanbieden tot je nieuwe vlucht vertrekt. Onder verzorging wordt verstaan: wat te eten, drinken en eventueel een hotelovernachting.

Compensatie claimen bij een overboeking

Als je niet mee mag met de vlucht omdat je vlucht is overboekt, dan hoort de luchtvaartmaatschappij je te compenseren met een financiële vergoeding. Dit zijn vast gestelde bedragen, dus krijg je iets anders aangeboden dan de onderstaande bedragen, accepteer deze dan niet tenzij je zeker weet dat je een betere deal aangeboden hebt gekregen.

Wat zijn de compensatiebedragen?

  • €250,- voor alle vluchten met overboeking van 1500 kilometer of minder
  • €400,- voor alle vluchten met overboeking van 1500 tot 3500 kilometer
  • €600,- voor alle vluchten met overboeking van meer dan 3500 kilometer

Vlucht vertraagd, geannuleerd of overboekt: dien je claim in!

Wist je dat je tot op 2 jaar na je verstoorde vlucht nog een claim kan indienen bij de luchtvaartmaatschappij? Nee? Zoek dan je mailbox nog eens door voor je vluchtnummer en vluchtdatum en wij claimen die compensatie voor je! Je kunt namelijk (afhankelijk van je bestemming) een vergoeding terugkrijgen die oploopt tot €600,- per persoon. Was je vlucht meer dan drie uur vertraagd? Top, check dan snel, gratis en vrijblijvend je vlucht en wij voorzien jou van een eerste advies.

➜ Check je vlucht


Trustpilot reviews van Vlucht-vertraagd.nl