Londen

In een uurtje van Amsterdam naar New York vliegen?

woensdag 12 augustus 2015

Lijkt het u wat? Om slechts een uurtje onderweg te zijn van Amsterdam naar New York? Airbus heeft inmiddels patent op de bouw van een ‘hypersonisch’ vliegtuig met raketmotor. Dit toestel vliegt drie keer zo snel en twee keer zo hoog (35 km) als de Concorde zou vliegen.

Het ontwerp bevindt zich in een pril stadium en het kan nog wel zo’n vijftien tot twintig jaar duren voordat het snelle toestel met commerciële passagiersvluchten kan beginnen. Het is dan mogelijk om in een uurtje te reizen van Schiphol naar New York.

Gecrashte Concorde

In 2003 stopt het Brits-Franse prestigeproject nadat een toestel bij Parijs vlak na vertrek door een klapband in brand vloog en stuurloos crashte. Hierbij kwamen honderd passagiers, negen bemanningsleden en vier mensen op de grond om.

Tot nu toe is het niet gelukt om de Concorde winstgevend te krijgen. Maar toch geloven Airbus- en Boeing-ingenieurs in de toekomst van supersonisch vliegen. Het patent dat verkregen is voorziet een toestel met deltavleugels en vijf motoren, waaronder raketaandrijving. Hier kunnen tot zo’n veertig passagiers in ‘schommelstoelen’ worden vervoerd.

XCOR, het Nederlands-Amerikaanse ruimtevaartbedrijf, lanceert eind dit jaar in de Mojavewoestijn bij Los Angeles proeven met de tweepersoons Lynx, die op soortgelijke wijze honderd kilometer omhoog gaat. Liefhebbers kunnen vanaf midden 2016 zelfs een toeristisch tripje maken met zo’n toestel, de gelukkige mag dan naast de piloot in de cockpit. Dit kost slechts 150.000 euro per uur.