Drugs2

Breaking Bad-praktijken in de luchtvaartwereld

maandag 16 december 2013

Afgelopen week heeft de immens populaire hitserie “Breaking Bad” de zoveelste Award voor Beste Televisieserie in de wacht gesleept. De serie vertelt het verhaal van een terminale scheikundeleraar die eigenhandig een drugsimperium opzet. In dit kader heeft het team van Vlucht-Vertraagd.nl eens gekeken wat voor invloed de drugswereld nou eigenlijk op het dagelijkse luchtverkeer heeft. Omdat de controleregels op de internationale luchthavens strenger en strenger worden, zou je denken dat drugskoeriers vandaag de dag het wel laten om hun kilo’s mee het vliegtuig in te smokkelen. Het tegendeel lijkt echter waar… 

Drugssmokkelaar op leeftijd

Zo is ongeveer een jaar geleden een op het oog onschuldige 83-jarige(!) Engelse vrouw opgepakt voor de verdenking van drugssmokkel in haar elektrische rolstoel. Tijdens een 100%-controle van de douane rees het vermoeden dat deze bejaarde Engelse dame wel eens cocaïne in haar vervoersmiddel verstopt zou kunnen hebben. De douane besloot de rolstoel gelijk verder te onderzoeken en de bejaarde aan een streng verhoor te onderwerpen. De huidige status van deze drugssmokkelaarster weten we niet, maar feit is dat de vrouw tot afronding van het onderzoek werd vastgehouden. Zo wordt maar weer eens duidelijk gemaakt dat de douane niet discrimineert, of de passagier nou op hoge leeftijd is of niet...

Daarnaast is recentelijk een gehele drugslijn tussen Peru en Nederland opgerold. Na berichten te hebben ontvangen dat een drugskoerier in Lima maar liefst 12 kilo cocaïne naar Amsterdam wilde vervoeren, hebben verschillende inlichtingendiensten gezamenlijk een groots onderzoek gestart. Dit heeft z’n vruchten afgeworpen, want uiteindelijk werden verschillende invloedrijke drugskoeriers opgepakt en is de gehele drugslijn van het toneel verdwenen.

Strenger controlebeleid

Dat de veiligheidsregels en het controlebeleid steeds verder zijn aangescherpt, is recentelijk ook bij een groep andere drugskoeriers doorgedrongen. Wachtend voor de controlepost zagen ze de bui al hangen en besloten ze maar om hun cocaïnepilletjes in het toilet van de luchthaven te dumpen. Hierdoor raakte de zuiginstallatie van de reinigingsdienst dusdanig verstopt dat de gehele reinigingsinstallatie van de luchthaven aan een grootschalig onderzoek moest worden onderworpen.

Kortom, ook al zal de luchtvaartindustrie voor de drugswereld altijd een interessante smokkelmogelijkheid blijven, het wordt vandaag de dag de drugskoeriers steeds moeilijker gemaakt de controlepost door te komen...  Deze smokkelaars zullen dus à la hoofdpersonage Walter White steeds creatiever moeten zijn om niet tegen de lamp te lopen.

drugs2