Geen rode lipstick meer voor stewardessen Turkish Airlines

donderdag 2 mei 2013

Geen rode lipstick meer voor stewardessen van Turkish Airlines – dat heeft de luchtvaartmaatschappij bepaald. En ook hoge knotten, pruiken en tatoeages zijn door de airline in de ban gedaan. Wel mogen de stewardessen make-up in pastelkleuren dragen. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben dergelijke regels, maar toch doet deze nieuwe regel bij Turkish Airlines stof opwaaien.

In een verklaring laat het management van Turkish Airlines weten dat: "de felle kleuren passen niet bij het uniform van de cabin crew, en de stewardessen wordt daarom gevraagd 'natuurlijke' kleuren te gebruiken. De presentatie van gezicht en handen is onderdeel van de service. Van natuurlijke kleuren is bewezen dat ze een meer bescheiden en toegankelijk effect op de communicatie hebben". De luchtvaartmaatschappij zou van verschillende passagiers klachten hebben gekregen omdat de felrode lipstick aanstootgevend zou zijn.

Veel luchtvaartmaatschappijen schrijven dergelijke regels voor aan hun personeel, en dit is dus niets vreemds volgens Turkish Airlines. Toch staan sociale media vol van berichten waarin wordt opgeroepen tot protest. Stewardessen zijn boos om de nieuwe regel en roepen op om juist rode lipstick te dragen om te laten zien dat ze het er niet mee eens zijn. Turkish Airlines heeft afgelopen jaar al meerdere nieuwe regels doorgevoerd, zoals het aanpassen van de kleding (langere rokken), restricties aan het verven van haar en het verbieden van flamboyante make-up. Daarnaast is alcohol op verschillende vluchten naar islamitische landen verboden. Een teken van de islamitisering zegt men, die is ingegeven door de overheid die voor 49% aandeelhouder is van de luchtvaartmaatschappij. De Turkse overheid wil meer invloed van de islam op het openbare leven en dit zou daar een voorbeeld van kunnen zijn.

Is je vlucht vertraagd? Check je vlucht en vraag een vergoeding aan.