Klm750

WestJet-staking: Mogelijke impact op Europese vluchten en luchthavens

woensdag 19 juni 2024

KLM’s partner, WestJet, kondigde vluchtannuleringen aan vanwege een dreigende staking van hun technische staf. Dit moeten passagiers weten en doen:

WestJet-vluchten geannuleerd vanwege staking personeel

Vakbonden die vliegtuigonderhouds- en reparatiemedewerkers vertegenwoordigen, hebben WestJet een ultimatum van 72 uur gesteld, met de eis voor een loonsverhoging. Ze stellen dat de lonen voor Canadese monteurs gelijk moeten zijn aan die van hun collega's in de Verenigde Staten, waar hogere lonen worden betaald voor hetzelfde werk. Zonder een bevredigend antwoord van WestJet zijn de 680 werknemers van plan om te staken. Daarom kondigde WestJet op woensdag aan dat het de komende dagen minstens veertig vluchten zal annuleren.

Mogelijke impact op WestJet-vluchten in Europa

Hoewel WestJet voornamelijk vluchten binnen Canada, de Verenigde Staten en Mexico uitvoert, heeft de luchtvaartmaatschappij ook enkele routes naar Europa. Met name heeft WestJet samenwerkingsdeals met KLM en Air France, die zorgen voor aansluitende vluchten aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Vanwege de belangrijke verbindingen van deze luchtvaartmaatschappijen op Paris Charles de Gaulle, moeten passagiers die deze week via deze luchthaven vliegen op de hoogte zijn van hun opties voor het geval hun vluchten worden getroffen door de WestJet-staking.

Controleer of je in aanmerking komt voor vluchtcompensatie

Wat te doen als uw WestJet-vlucht is geannuleerd

Als uw WestJet-vlucht van of naar Europa is geannuleerd vanwege de staking, zijn er verschillende stappen die u kunt nemen om de situatie effectief te beheren en ervoor te zorgen dat u de compensatie ontvangt waar u recht op heeft volgens de EU 261-regelgeving. Volgens deze regelgeving heeft u mogelijk recht op compensatie als uw vlucht binnen 14 dagen voor de geplande vertrekdatum wordt geannuleerd, mits de annulering de schuld van de luchtvaartmaatschappij is.

Vlucht geannuleerd vanwege WestJet-staking: Stappen die u moet nemen

  1. Controleer uw vluchtstatus: Houd regelmatig uw vluchtstatus in de gaten via de website of app van WestJet.

  2. Ken uw rechten: Lees alles over uw rechten als passagier volgens EU 261. Als uw vlucht is geannuleerd, heeft u mogelijk recht op compensatie tussen €250 en €600, afhankelijk van de afstand van de vlucht.

  3. Bewaar bewijzen: Zorg ervoor dat u bewijs bewaart van alle communicatie met de luchtvaartmaatschappij, inclusief e-mails, berichten, screenshots en bonnetjes van eventuele extra kosten die zijn gemaakt vanwege de annulering (bijv. accommodatie, maaltijden).

  4. Dien een claim in: Als u denkt dat u recht heeft op compensatie, vraag dan hulp aan
    om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt en zij de administratie voor u afhandelen.

Had de staking van WestJet gevolgen voor uw vlucht?

WestJet-staking: De belangrijkste punten

De staking van de technische staf van WestJet dreigt duizenden reisplannen voor de rest van de week te verstoren. Passagiers die mogelijk worden getroffen door vluchtannuleringen of vertragingen, moeten proactief zijn in het begrijpen van hun rechten en de nodige stappen ondernemen om compensatie te verkrijgen volgens EU 261.