Kevin hackert 6z RE13vquk A unsplash

Passagiers recht op compensatie bij staking luchtvaartmaatschappij

maandag 11 oktober 2021

Het Europese Hof van Justitie heeft bevestigd dat vliegtuigpassagiers recht hebben op compensatie bij annulering van een vlucht vanwege een staking van de bemanning van de luchtvaartmaatschappij.

Claim compensatie

Het Europese Hof van Justitie heeft woensdag 6 oktober 2021 bevestigd dat vliegtuigpassagiers recht zouden moeten hebben op compensatie als hun vlucht wordt geannuleerd vanwege een staking van de bemanning van de luchtvaartmaatschappij. Mogelijk uitzonderlijke gevallen moeten op individuele basis worden beoordeeld.

De uitspraak is aangekondigd met betrekking tot een zaak die voor het Hof is aangespannen door een passagier die in 2019 te maken kreeg met een geannuleerde vlucht. Zijn Eurowings-vlucht van Salzburg (Oostenrijk) naar Berlijn (Duitsland) werd geannuleerd vanwege een staking van de Lufthansa en Independent Flight Attendants Union (UFO). Eurowings maakt deel uit van de Lufthansa Group en uiteindelijk deed ook de bemanning van Eurowings mee met de staking, wat meerdere annuleringen tot gevolg had.

Eurowings beweerde dat het bedrijf er alles aan heeft gedaan om het effect van de staking te minimaliseren en dat de situatie valt onder de zogenaamde "buitengewone omstandigheden". Met andere woorden, de luchtvaartmaatschappij beweerde dat de passagier geen recht heeft op compensatie voor de geannuleerde Eurowings-vlucht.

Het Europese Hof van Justitie heeft nu in het voordeel van de passagiers geoordeeld. Als je vlucht is geannuleerd vanwege een staking van de werknemers van de luchtvaartmaatschappij, zoals de staking van Lufthansa en Eurowings in 2019, kunt je aanspraak maken op compensatie. 

Vlucht-vertraagd.nl kan je helpen bij het claimen van de compensatie op basis van 'no win, no fee'. We hebben juridische teams in 9 landen en winnen 98% van de rechtszaken tegen luchtvaartmaatschappijen.

Claim compensatie