Problemen op vluchten Ryanair

maandag 17 september 2012

Kranten koppen over problemen op vluchten van prijsvechter Ryanair. Afgelopen zaterdag moest een vliegtuig van Ryanair een noodlanding maken in Barcelona en vervolgens was er een voorzorgslanding in Madrid van een ander toestel. De donderdag ervoor raakten vliegpassagiers op een Ryanair vlucht gewond door turbulentie tijdens een landing op Mallorca. 

Gewonden op vlucht donderdag

Op een vlucht van Weeze naar Mallorca raakten drie passagiers gewond. De vlucht van RyanAir verliep normaal maar tijdens de landing op Mallorca kampte het vliegtuig met turbulentie. Hoe de passagiers precies gewond zijn geraakt is niet bekend.

Motorproblemen op vlucht zaterdag

Op zaterdag diende zich het volgende probleem aan op een vlucht van Bristol (Groot-Brittannië naar het Spaanse vliegveld Reus. Op de vlucht kreeg het toestel problemen met de motor. Als gevolg van de motorproblemen moest de vlucht vroegtijdig worden afgebroken en maakte het vliegtuig een noodlanding maken in Barcelona.

Voorzorgslanding vlucht zondag

Op zondag kwam Ryanair voor de derde keer in een week in het nieuws omdat er problemen waren tijdens een vlucht van Beauvais (Frankrijk) naar Tenerife (Canarische eilanden). gevolg was een voorzorgslanding in Madrid. Waarom de vlucht eerder werd afgebroken en een voorzorgslanding moest maken is niet bekend.  De vlucht liep een vertraging op van 3 uur maar na een reparatie kon het vliegtuig weer vertrekken.

Onderzoek Spaanse luchtvaartautoriteiten

Vorige maand zijn de Spaanse luchtvaartautoriteiten gestart met een onderzoek naar Ryanair. Aanleiding voor het onderzoek is de aanvraag voor een noodlanding door drie toestellen van de luchtvaartmaatschappij op maandag 16 juli. De piloten deden allen de aanvraag omdat ze te weinig kerosine hadden. Ze moesten uitwijken van Madrid naar Valencia vanwege slecht weer. Door het tekort aan brandstof mochten ze voor hun beurt landen. Onderzoek van de Ierse luchtvaartinspectie IAA heeft al uitgewezen dat de toestellen voldoende reservebrandstof hadden in hun tanks en dat de vliegtuigen terecht een noodlanding hebben gemaakt.

Problemen op vluchten Ryanair uniek?

De aanvraag voor een noodlanding of een voorzorgslanding zijn niet uniek maar zijn wel een uitzondering eerder dan de regel. Problemen op vluchten waardoor vluchten vertraging oplopen of worden geannuleerd zijn echter wel aan de orde van de dag. Wanneer je de lange lijst van mankementen aan vliegtuigen ziet die dagelijks via Vlucht-vertraagd.nl binnenkomen dan krijg je mogelijk vliegangst. In 8 Europese landen en van circa 110 luchtvaartmaatschappijen komen er  iedere dag klachten binnen. 

De veelheid aan problemen is groot, van motorproblemen tot kapotte cockpitramen of een defect toilet elke vlucht lijkt een technisch probleem te hebben.
Technische problemen behoren in feite gewoon tot de verantwoordelijkheid van de luchtvaartmaatschappij. Luchtvaartmaatschappijen op hun beurt zien dat bijna zonder uitzondering als buitengewone omstandigheden. Loopt de vlucht vertraging echter op tot meer dan 3 uur of wordt de vlucht geannuleerd dan heb je recht op een vergoeding. Door zich te beroepen op buitengewone omstandigheden proberen luchtvaartmaatschappijen het uitbetalen van die compensatie te ontlopen.