Vlucht van ITA Airways vertraagd of geannuleerd? Check of je recht hebt op een compensatie!

Was je vlucht van ITA Airways minimaal 3 uur vertraagd of 14 dagen voor de vertrekdatum geannuleerd? Dan heb je mogelijk recht op een compensatie tot €600 en/of een volledige terugbetaling van je ticket!  Controleer of je recht hebt in slechts een minuut met onze .

Claim binnen minuten!

Wat je moet weten

 • ITA Airways is de nieuwe Italiaanse nationale luchtvaartmaatschappij, een opvolger van Alitalia. De luchtvaartmaatschappij vliegt naar meerdere bestemmingen over de hele wereld, waaronder Europa en de Verenigde Staten.

 • EU-regelgeving beschermt je rechten in het geval van een vertraagde of geannuleerde ITA Airways vlucht.

 • Als je een ITA Airways vlucht met minimaal 3 uur vertraging had, heb je recht op compensatie.

 • Als je minder dan 14 dagen voor vertrek een ITA Airways vlucht wordt geannuleerd, heb je mogelijk recht op zowel compensatie als volledige terugbetaling van je ticket.

 • Vlucht-Vertraagd.nl helpt passagiers sinds 2010 bij het afdwingen van hun rechten. Met juridische teams in 9 landen en een slagingspercentage van 98% in de rechtbank, kunnen we jouw claim de aandacht geven die het nodig heeft om zo efficiënt mogelijk te worden verwerkt.

Het verhaal achter ITA Airways, de opvolger van Alitalia

Alitalia, de nationale Italiaanse luchtvaartmaatschappij en de favoriet van de paus, stopte haar activiteiten in oktober 2021. Na jaren van financiële problemen besloot de Italiaanse regering het bedrijf te sluiten en — met een akkoord van de EU — een nieuwe, schuldenvrije luchtvaartmaatschappij te starten.

ITA (Italia Trasporto Aereo) is officieel van start gegaan op 15 oktober 2021. De nieuwe Italiaanse luchtvaartmaatschappij is aanzienlijk kleiner in vergelijking met Alitalia. De luchtvaartmaatschappij exploiteert momenteel slechts een deel van de routes die voorheen door Alitalia werden geëxploiteerd, heeft 52 jets (minder dan de helft van de Alitalia vloot) en heeft 2.800 werknemers in dienst (ongeveer een vierde van Alitalia personeelsbestand).

Het management van ITA Airways heeft echter al plannen om de activiteiten van de luchtvaartmaatschappij uit te breiden. Voor het vroege voorjaar van 2022 staan ​​nieuwe routes gepland, waaronder twee nieuwe bestemmingen in de Verenigde Staten (Los Angeles en Washington, DC).

Interessant is dat, ondanks het feit dat ITA rechten op het merk Alitalia heeft gekocht voor €90 miljoen, de nieuwe luchtvaartmaatschappij de naam van haar voorganger niet zal aannemen. De naam is hoogstwaarschijnlijk alleen gekocht om te voorkomen dat concurrenten hem zouden verwerven.

Europese rechten van vliegtuigpassagiers — bescherming in geval van een vertraagde of geannuleerde vlucht van ITA Airways

Europese Verordening (EG) nr. 261/2004 beschermt passagiers in het geval van een geannuleerde of aanzienlijk vertraagde vlucht.

 • Als uw ITA Airways vlucht wordt geannuleerd en je geen alternatieve vlucht neemt, heb je recht op een volledige terugbetaling van je ticket. Als je ITA Airways vlucht minder dan 14 dagen voor vertrek is geannuleerd, heb je mogelijk ook recht op compensatie tot €600 per passagier.

 • Als je ITA Airways vlucht minimaal 3 uur vertraging heeft, heb je recht op een compensatie van maximaal €600 per passagier.

Vertraagde vlucht van ITA Airways — compensatie ontvangen

Was je ITA Airways vlucht vertraagd? Als je op je bestemming bent aangekomen minimaal 3 uur later dan gepland, heb je recht op een vergoeding. De exacte hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van de afstand van je vlucht.

ITA vlucht vertraagd met 3+ uur?

Claim je vergoeding in slechts enkele minuten!

Nu claimen
W Kkd6 S Vp
VliegafstandCompensatie
Voor alle vluchten van minder dan 1.500 kmbedraagt de compensatie €250
Voor alle vluchten tussen 1.500 en 3.500 kmkomt de compensatie neer op €400
Voor alle vluchten van meer dan 1.500 km binnen de EUkomt de compensatie neer op €400
Voor alle vluchten van meer dan 3.500 kilometer buiten de EU*bedraagt de vergoeding €600

*maar als de vertraging minder dan 4 uur was, dan kan het totaalbedrag wettelijk gezien met 50% worden verminderd.

ITA Airways compensatie


Geannuleerde ITA Airways-vlucht — compensatie en volledige ticketkosten terug

Werd je ITA Airways vlucht geannuleerd? Je hebt mogelijk recht op zowel een terugbetaling van het geld dat je voor het ticket hebt betaald als op compensatie voor de manier waarop de annulering je reisplannen heeft verstoord.

Laten we het eerst hebben over de terugbetaling van ITA Airways. Je kunt het in vrijwel alle gevallen krijgen wanneer je vlucht is geannuleerd en je geen alternatieve vlucht neemt. Of de luchtvaartmaatschappij je nu een alternatieve vlucht heeft aangeboden of niet, zolang je niet definitief naar je bestemming vliegt, heb je recht op restitutie.

Daarnaast heb je mogelijk recht op additionele compensatie. Compensatie wordt toegekend als je ITA Airways vlucht minder dan 14 dagen voor de vertrekdatum is geannuleerd. Zoals blijkt uit de onderstaande tabel, zijn er echter ook enkele aanvullende criteria van toepassing.

Tijd van annuleringAlternative vluchtCompensatie
Minder dan 7 dagen voor vertrekVertrekt 1u+ eerder of komt 2u+ later aanJA
7-14 dagen voor vertrekVertrekt 2u+ eerder of komt 4u+ later aanJA
Minder dan 14 dagen voor vertrekGeen alternatieve vlucht aangebodenJA + TERUGBETALING


Regels met betrekking tot compensatie en terugbetalingen voor non-EU ITA Airways vluchten

Als je met ITA Airways naar een non-EU-land, zoals de Verenigde Staten, vliegt, dan is er geen man overboord — je bent ook beschermd in het geval van een geannuleerde of vertraagde ITA vlucht.

Aangezien ITA Airways een luchtvaartmaatschappij is met het hoofdkantoor in Europa, zijn de Europese regels van toepassing op al haar vluchten, inclusief inkomende en uitgaande vluchten naar niet-EU-bestemmingen.

Als je echter met een niet-Europese luchtvaartmaatschappij naar een niet-EU-bestemming vliegt, dekt de Europese regelgeving alleen je vluchten vanuit Europa. Zie onderstaande tabel voor meer info.

Type vluchtVoorbeldCompensatie
Vlucht met een EU maatschappijAmsterdam naar Londen met KLMJA
Vlucht met een non-EU maatschappij vanuit NederlandAmsterdam naar Tokyo met Japan AirlinesJA
Vlucht met een non-EU maatschappij naar NederlandTokyo naar Amsterdam met Japan AirlinesNEE

Weet je niet zeker of je recht hebt op restitutie en compensatie van ITA Airways?

Check het snel met onze gratis en vrijblijvende Claim Calculator.

Claim nu
U Vp D2 X6p top
U Vp D2 X6p bottom

Kan ITA Airways mijn ITA-terugbetaling of compensatieclaim weigeren?

Helaas worden passagiers nog te vaak compensatie en restituties geweigerd. Er zijn enkele gevallen wanneer de luchtvaartmaatschappij dit mag doen. We noemen dit buitengewone omstandigheden.

 • Slecht weer, bijvoorbeeld dichte mist, hevige regen of onweer.

 • Een staking, meestal specifiek binnen de luchtvaartindustrie.

  ECHTER! Een staking van een bepaalde luchtvaartmaatschappij/hun bemanning wordt niet beschouwd als een buitengewone omstandigheid!

 • Politieke omstandigheden, zoals een terroristische aanslag of algemeen veiligheidsrisico door politieke onrust.

 • Natuurrampen, waaronder vulkaanuitbarstingen en orkanen.

 • Een botsing tussen het vliegtuig en vogels of andere vreemde voorwerpen.

 • Een onhandelbare of zieke passagier.

 • Vluchtvertragingen veroorzaakt door het luchthavenpersoneel, zoals buitengewoon lange wachtrijen bij veiligheidscontroles.

=> Weet je niet zeker of een van deze van toepassing is op jouw geannuleerde of vertraagde ITA-vlucht? Gebruik gratis en vrijblijvend onze Claim Calculator om het te controleren.

Hoe lang heb ik om mijn claim in te dienen?

Dit hangt af van je exacte reisschema.

Bij het claimen van vlucht compensatie en restitutie heeft de passagier drie opties: de wet die van kracht is in het land waar de passagier vandaan vliegt, de wet die van kracht is in het land waar de passagier naartoe vliegt en de wet in kracht in het land waar de gebruikte luchtvaartmaatschappij haar hoofdkantoor heeft.

Als je bijvoorbeeld met ITA Airways van Italië naar Nederland vliegt, zijn slechts twee wetten van toepassing:

 • Italiaans recht, aangezien Italië het vertrekpunt is en ITA een Italiaanse luchtvaartmaatschappij is — tot 2 jaar om een ​​claim voor vlucht compensatie en restitutie in te dienen.

 • Nederlands recht, aangezien Nederland het aankomstpunt is — tot 2 jaar om een ​​claim voor vlucht compensatie en restitutie in te dienen.

Bij het indienen van je compensatie- of restitutie claim van ITA Airways kun je de meest gunstige wet kiezen. Zoals je kunt zien, is de tijd om een ​​claim voor vlucht compensatie in te dienen bij het vliegen tussen Nederland en Italië altijd 2 jaar.

Klaar om ITA-compensatie of restitutie te claimen?

Dit kan rechtstreeks vanaf je telefoon of je computer!

Claim nu
W Fb Gs2qx

Hoe lang moet ik wachten op mijn ITA-compensatie en terugbetaling?

Bij Vlucht-Vertraagd.nl kunnen we, dankzij onze jarenlange ervaring in het assisteren van passagiers en goede relaties met veel luchtvaartmaatschappijen, je claim de aandacht geven die het nodig heeft om succesvol te zijn.

Veel van de passagiers die we helpen ontvangen hun compensatie en restitutie zelfs binnen een paar weken of maanden.

Houd er echter rekening mee dat als de luchtvaartmaatschappij niet reageert of als we de zaak voor de rechter moeten brengen, het langer kan duren voordat jij je geld krijgt. Gelukkig werken we met een 'no cure, no pay' beleid - wat betekent dat we alleen onze vergoeding in rekening brengen nadat de luchtvaartmaatschappij jouw geld daadwerkelijk heeft overgemaakt. We zullen je ook op de hoogte houden van alle ontwikkelingen in jouw zaak en tot het einde voor je rechten vechten.

Wat is de beste manier om compensatie en restitutie te claimen voor een geannuleerde of vertraagde ITA-vlucht?

Zorg er eerst voor dat je controleert of je inderdaad recht hebt op ITA-terugbetaling of compensatie met behulp van onze gratis, mobielvriendelijke claim calculator.

Daarna kun je de claim zelf indienen of ons al het papierwerk voor je laten regelen — je hoeft alleen maar alle relevante documenten te uploaden met behulp van ons online systeem en wij zullen het vanaf daar op volgen en al het papierwerk en juridische procedures voor je afhandelen!

Met juridische teams in 9 landen, een slagingspercentage van 98% in rechtbanken en meer dan 10 jaar ervaring, zijn wij van mening dat wij de beste partij zijn om jouw ITA-terugbetalings- of compensatie claim af te handelen. Wij werken uitsluitend op basis van 'no cure, no pay.

Waarom Vlucht-Vertraagd.nl?

1m passagiers geholpen

9 juridische teams in Europa

98% succes in recht

Over ITA Airways

Alitalia, de nationale Italiaanse luchtvaartmaatschappij en de keuze van pausen, staakte haar activiteiten in oktober 2021. Na jaren van financiële problemen besloot de Italiaanse regering de maatschappij te sluiten en - met een akkoord van de EU - een nieuwe, schuldenvrije luchtvaartmaatschappij te openen.

ITA (Italia Trasporto Aereo) ging officieel van start op 15 oktober 2021. De nieuwe Italiaanse luchtvaartmaatschappij is aanzienlijk afgeslankt in vergelijking met Alitalia. De luchtvaartmaatschappij exploiteert momenteel slechts een deel van de routes die voorheen door Alitalia werden geëxploiteerd, beschikt over 52 jets (minder dan de helft van de vloot van Alitalia) en heeft 2.800 werknemers in dienst (ongeveer een vierde van het personeelsbestand van Alitalia).

Het management van ITA Airways heeft echter al plannen om de activiteiten van de luchtvaartmaatschappij uit te breiden. Nieuwe routes zijn gepland voor het vroege voorjaar van 2022, waaronder twee nieuwe bestemmingen in de Verenigde Staten (Los Angeles en Washington, D.C.).

Interessant is dat, ondanks het feit dat ITA voor € 90 miljoen de rechten op het merk Alitalia heeft gekocht, de nieuwe luchtvaartmaatschappij de naam van haar voorgangers niet zal overnemen. De naam is waarschijnlijk alleen gekocht om te voorkomen dat concurrenten hem zouden overnemen.

-