Mijn koffer is kwijt: wat nu?

Dagelijks raken er op luchthavens wereldwijd 90.000 stukken bagage kwijt. Circa 10.000 daarvan raken kwijt in Europa. Waarom raakt bagage kwijt? In 50% van de gevallen komt dit door vluchten met een transfer. Jaarlijks gaat het om 30 tot 40 miljoen stuks bagage en 1 op de 3.000 koffers wordt niet meer terug gevonden. De kans op het verliezen van een koffer is behoorlijk groot. Om deze reden reizen steeds meer passagiers alleen met handbagage. Wanneer je jouw bagage verloren bent, is dit natuurlijk enorm stressvol. Wij vertellen je graag hoe je kunt achterhalen waar jouw koffer is en op wat voor een vergoeding jij recht hebt als jouw koffer kwijt of vertraagd is.

Ontdek of je recht hebt op compensatie!

Koffer vertraagd of verloren: volg deze stappen

Komt jouw koffer met vertraging aan of is jouw koffer zelfs kwijt? Onderneem direct actie!

  1. Ga direct naar een vertegenwoordiger van de luchtvaartmaatschappij als je erachter komt dat jouw koffer niet aanwezig was op je vlucht.
  2. Vraag om een Property Irregularity Report (PIR) en laat de vertegenwoordiger van de luchtvaartmaatschappij de 'World Tracer' checken. Het Property Irregularity Report is een declaratie formulier welke je binnen 5 dagen na het het verlies van je bagage ingevuld moet hebben.
  3. Via de 'World Tracer' is het mogelijk om na te gaan waar je koffer is of waar je koffer kwijt is geraakt

âIs je bagage na 3 dagen nog steeds kwijt? Vul dan een Bagage Inventory List (BIL) in. Dit formulier moet binnen 21 dagen na aankomst zijn ingediend bij de luchtvaartmaatschappij.

Koffer vertraagd of kwijt: waar heb ik recht op?

Wanneer jouw koffer met vertraging aankomt heb je recht op een vergoeding voor noodzakelijke spullen zoals toiletartikelen en kleding. In de algemene voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij staat vaak vastgelegd wat de hoogte van de compensatie van deze spullen is.

Is jouw koffer kwijtgeraakt? Jouw rechten staan beschreven in het Verdrag van Montreal. In dit verdrag is vastgelegd hoeveel een vergoeding een airline per kilo bagage moet vergoeden. Per dag wordt op basis van SDR valuta (een samenvoeging van een aantal internationale valuta) een berekening gemaakt hoeveel het maximum is dat een airline moet betalen. Gemiddeld ligt bedrag rond de 1.100 euro.

Wij komen al meer dan 10 jaar op voor de rechten van vliegtuigpassagiers!

Waardevolle spullen kwijt

De luchtvaartmaatschappij is niet verantwoordelijk voor het verlies van geld, juwelen, zilverwerk, zakelijke documenten, elektronische apparatuur of andere waardevolle spullen.

Hoe voorkom ik dat mijn bagage kwijtraakt?

Het is natuurlijk nooit helemaal te voorkomen dat je je koffer kwijtraakt, maar er zijn wel een aantal tips die de kans op verlies verkleinen:

  • Gebruik een label voor elk stuks bagage, ook handbagage en bijvoorbeeld kleinere (hand)tassen.
  • Zorg ervoor dat de kleur van je bagagelabel opvalt en een andere (contrasterende) kleur heeft dan je bagage.
  • Gebruik bagagelabels van een goede kwaliteit en controleer dat ze niet beschadigd zijn.
  • Zorg ervoor dat alle informatie op het label duidelijk leesbaar is (gebruik blokletters).
  • Zet de landcode voor je telefoonnummer, zodat je internationaal gebeld kan worden (bijvoorbeeld: +31612345678)

Dubbel pech: koffer én vlucht vertraagd?

Je moet er niet aan denken: éérst kom je met een vertraging van meer dan 3 uur aan op de luchthaven en daarna komt jouw koffer ook nog eens met vertraging aan.. Na het lezen van deze informatie weet je precies wat je moet doen als jouw koffer vertraagd (of zelfs kwijt) is. Maar weet je ook waar jij recht op hebt als jouw vlucht vertraagd is?

Jouw passagiersrechten zijn vastgelegd in Europese Verordening 261/2004. Wist je dat je tot wel € 600,- per persoon kunt claimen voor jouw vertraagde of geannuleerde vlucht? Veel vliegtuigpassagiers kennen hun passagiersrechten niet en claimen daarom geen compensatie voor hun vertraagde, geannuleerde of zelfs overboekte vlucht.

Was jouw vlucht vertraagd, geannuleerd of overboekt en wil je weten of jij in aanmerking komt voor een schadevergoeding? Met onze claimcalculator kun je eenvoudig een gratis en vrijblijvend advies opvragen! Je ziet gelijk of je recht hebt op compensatie en kunt ook gelijk jouw claim bij ons indienen. Wij nemen vervolgens al het werk voor je uit handen. Zo simpel is het!

Trustpilot