Vanavond vanaf 22:00 24 uur lang geen vliegverkeer boven België

woensdag 13 februari 2019

Voor iedereen die later vanavond vanaf België zou vertrekken, krijgt waarschijnlijk te horen dat de vlucht wordt geannuleerd: door een staking bij de luchtverkeersleiders vertrekken er vanaf vanavond 22.00 uur 24 uur lang vrijwel geen vliegtuigen vanaf de Belgische vliegvelden.

Door de staking is het onzeker geworden dat er voldoende personeel is om alle vliegbewegingen in goede banen te leiden en daarom neemt men regelmaten om de veiligheid te kunnen garanderen.

"Vanwege de grote onduidelijkheid over de bezetting van een aantal cruciale posten kan de veiligheid alleen gegarandeerd worden door geen luchtverkeer toe te laten", zo laat de directie van Skeyes weten.

Internationale vluchten kunnen wel blijven vliegen over België

De luchthaven Charleroi wordt volledig gesloten en vanaf Zaventem vliegt vrijwel niets. Internationale vluchten kunnen echter nog wel over België, omdat deze door de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol in de gaten worden gehouden.

Ook ander openbaar vervoer in België staat stil door de nationale staking, omdat een groot deel van het OV-personeel er ook aan meedoet. Hierdoor kunnen ook internationale treinen van en naar België de dupe zijn.

Staking tegen loonwet

De loonwet is de reden voor de staking: men is het er niet mee eens dat de lonen met 0,8 procent mogen stijgen, omdat dit te laag zou zijn. In adere landen zouden de salarissen gemiddeld harder stijgen.

Heb ik recht op compensatie door de staking over de loonwet?

De staking van het vliegveldpersoneel ligt buiten de macht van de vliegtuigmaatschappijen en daarom is er helaas geen recht op compensatie. Enkel wanneer het om het personeel zou gaan van de vliegtuigmaatschappijen, zou er sprake zijn van een mogelijke compensatie. Mocht je twijfelen? Vul dan geheel vrijblijvend onze claim calculator in.

➜ Check je vlucht

Trustpilot reviews van Vlucht-vertraagd.nl