Korte stakingen - veel impact

dinsdag 10 april 2018

Het is flink raak in Europa met stakingen in de luchtvaartindustrie. In 2018 hebben medewerkers van airlines als Transavia, Air France en nu ook Lufthansa voor een korte periode het werk neergelegd.

Lufthansa staakt 10 april

Lufthansa annuleert 10 april meer dan 800 van de 1.600 geplande vluchten. Duitse luchthavens in Frankfurt, München, Keulen en Bremen worden getroffen door de staking en hierdoor ondervinden 90.000 reizigers hinder. Grondmedewerkers, een deel van de brandweer op de luchthavens en servicemedewerkers leggen tussen 05.00 en 18.00 het werk neer en hoopt hiermee de eis om het loon voor ambtenaren met 6 procent te verhogen, te versterken.

Korte stakingen - veel impact

Air France maakt zich klaar voor nieuwe staakronde

Ook Air France maakt zich klaar voor een nieuwe ronde van stakingen van het personeel. Volgende week wordt op dinsdag en woensdag het werk onderbroken en voor de komende weken staan er meer stakingen gepland. Wederom om hun eis voor een loonsverhoging kracht bij te zetten.

Stakingen door grote ontevredenheid lonen

Alle stakingen die in Europa dit jaar hebben plaatsgevonden, hebben een terugkerend thema: grote ontevredenheid over de lonen. Zowel Lufthansa en Air France eisen een loonsverhoging van 6 procent.

Compensatie voor stakingen van het airline-personeel

In geval van een staking van het eigen personeel van de luchtvaartmaatschappij is het mogelijk om compensatie te claimen bij de maatschappij. Het moet hier wel specifiek gaan om een staking van de airline en niet van het personeel van de luchthaven. Is je Air France-vlucht geannuleerd, dan heb je wel recht, maar voor de gedupeerde Lufthansa reizigers kan er geen geld geclaimd worden.

Daarnaast vervalt je recht om te claimen wanneer je vlucht meer dan twee weken voor vertrek is geannuleerd. Airlines mogen namelijk tot op twee weken voor vertrek het vluchtschema zonder consequenties wijzigen.

Is jouw vlucht geannuleerd vanwege een staking? Dit is wat je moet doen: is je vlucht vertraagd, dan heb je bij een vertraging van meer dan drie uur recht op compensatie.

  • Check je vlucht nadat je geland bent op je eindbestemming via de Vlucht-vertraagd.nl calculator. Als je vlucht is geannuleerd, dan moet de airline een vervangende vlucht voor je regelen of een teruggave van het bedrag van de ticket. Daarnaast heb je recht op compensatie tot €600,- per persoon. De hoogte van je compensatie wordt bepaald door de lengte in kilometers van je vlucht. In Nederland kun je nog tot twee jaar na je vlucht je compensatie claimen.

  • Houd je vluchtnummer en vluchtdatum bij de hand, want deze informatie hebben we van je nodig om aan de slag te kunnen. Als je deze informatie hebt ingevoerd, gaan wij voor jou aan het werk.