Redding Scandinavian Airlines (SAS) nabij

zondag 25 november 2012

Al vijf jaar op een rij maakt de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS verlies en een grondige herstructurering is de enige manier om uit deze negatieve spiraal te komen. In totaal moeten er ruim 800 bij SAS zelf verdwijnen en zullen lonen worden verlaagd.  Na de reorganisatie zullen er maar 9000 banen overblijven van het totale personeelsbestand. Daarnaast zal SAS onderdelen gaan verkopen. In totaal heeft SAS met 8 vakbonden te maken en met elk van hen lijkt de luchtvaartmaatschappij nu tot een overeenkomst te zijn gekomen. De onderhandelingen hebben ongeveer een week in beslag genomen. Banen verdwijnen, pensioenen worden verlaagd en werktijden zullen worden verlengd volgens het akkoord. SAS moet deze maatregelen doorvoeren op last van de krediet stellende banken. Vooralsnog lijkt het akkoord een redding van SAS te kunnen zijn. Verschillende bronnen sprake van een mogelijk faillissement als er geen akkoord zou zijn bereikt.De bezuinigen moeten 350 miljoen euro opleveren.