Baumgartner maakt vrije val vanaf 39 kilometer hoogte

maandag 15 oktober 2012

Santa Fe -- Hij gaat sneller dan een gemiddeld vliegtuig, doet er twee en een half uur om op 39 kilometer hoogte te komen maar is binnen tien minuten weer op de grond. Felix Baumgartner heeft gisteren als eerste mens in vrije val de geluidsbarrière doorbroken. Vanaf een hoogte van 39 kilometer sprong de Oostenrijker uit een ruimtecapsule bevestigd onder een heliumballon. Een normale parachutesprong is van zo'n vier kilometer hoogte. Tot het openen van zijn parachute duurde zijn vlucht (vrije val) circa vijf minuten en vervolgens nog eens vijf minuten om weer op aarde te landen.  (zie video Felix Baumgartner jump: vanaf minuut 1:40 wordt het spannend en zie je de bolling van de aarde)

Recordsprong

Een gemiddeld vliegtuig bereikt een snelheid ongeveer 1.000 kilometer per uur, Baumgartner bereikte een snelheid van 1.342 kilometer per uur.  Hiermee bereikt hij vier records; de Oostenrijker heeft de hoogste vrije val gedaan, hoogste onbemande ballonvlucht, sprong van de grootste hoogte en ook bereikte hij de hoogste snelheid tijdens een vrije val ooit.

"De sprong vanuit de capsule was perfect maar toen begon ik langzaam te draaien. Ik dacht dat ik gewoon een paar keer zou draaien en dat dat het was, maar toen begon ik snelheid te maken. Het ging heftig te keer. Ik dacht enkele seconden dat ik het bewustzijn zou verliezen. Ik heb geen supersonische kan gevoeld, want ik was zo gefocust om mezelf te stabiliseren" was zijn reactie na een veilige landing.

Eerdere pogingen

Eerdere pogingen biven de woestijn van New Mexico werden afgeblazen omdat het te hard waaide. Zondag waren de omstandigheden goede genoeg om de sprong vanaf grote hoogte te maken.

Naast de sensatie draagt de sprong ook bij aan de wetenschappelijke kennis van de stratosfeer. Ook wordt door de sprong kennis vergaard over de omgang van het menselijke lichaam met extreme omstandigheden op extreme hoogte.

Baumgartner sprong eerder ook al van de Petronas Towers in Kuala Lumpur in 1999, maakte hij  een speciale vlucht over het kanaal en deed hij tal van stunts voor Red Bull waarmee hij deze sprong vijf jaar lang heeft voorbereid.