DSCN9237

De verborgen schatten van Sarajevo

vrijdag 24 november 2017

Onze jaarlijkse vakantiedagen laten het niet toe om alle steden in de wereld te bezoeken. Iedere dag komen we een interessante stad tegen die we dolgraag willen bezoeken. Er zijn genoeg steden die nog niet ontdekt zijn door het grote publiek, maar die zeker de moeite waar zijn om te bezoeken. Daarom delen wij graag elke week een onderschatte stad met je in de hoop dat dit je inspireert om kleine, leuke steden ook een kans te geven!

We nemen je vandaag mee naar Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië. Deze stad, doordrenkt in geschiedenis, is een samensmelting de Oostenrijks-Hongaarse, Ottomaanse en Joegoslavische culturen. Haar kosmopolitisme en geschiedenis maakt Sarajevo een interessante en unieke Europese stad die zeker een bezoekje waard is.

Dompel je onder in de Bosnische cultuur door je dag te beginnen met een börek. Dit hapje is een typisch Bosnisch gerecht die te vinden is in de buregdžinica, een klein winkeltje gespecialiseerd in het maken van deze bladerdeeghapjes. Ze zijn te krijgen in diverse smaken. Zo kun je eentje proeven met gehakt, kaas of spinazie, maar we raden je aan om ze allemaal te proberen voordat je je favoriet bepaalt! Traditioneel gezien worden de böreks samen met een drinkyoghurt gegeten of samen met Bosnische koffie. Het serveren van deze koffie is een kunst op zich: het wordt namelijk geserveerd op een prachtig dienblad met een koffiepot en kleine kopjes versierd met verfijnde graveringen. Maar laat je niet te veel afleiden door de pracht ervan, vergeet niet te genieten van je koffie voordat deze koud wordt, want geloof ons, de smaak is net zo goed als het visuele plezier.

Ben je onder de indruk van dit soort smeedwerken, neem dan een bezoekje aan Baščaršija, een Ottomaans district in Sarajevo. Hier zijn allemaal indrukwekkende kleine winkeltjes te vinden. Wandel door de smalle straatjes en laat je verrassen door de warme sfeer van de bazaar waar alle stalletjes met kruiden, sieraden, stoffen en quincailles samenkomen in een glimmende ensemble.

Na je aankopen op de bazaar, vervolg je trip dan naar Vijećnica, de ‘nieuwe/oude’ bibliotheek. Het gebouw is ‘nieuw/oud’, omdat het dateert uit de negentiende eeuw, maar compleet werd verwoest tijdens de belegering van Sarajevo in 1992. De bibliotheek is daarna identiek nagebouwd en heropend in 2014. Duw de deuren van dit grote zwart oranje gebouw open en geniet van de schoonheid van de schilderijen en de glas-in-loodramen. Wil je meer weten over de geschiedenis van de bibliotheek, neem dan een bezoekje aan het museum dat in de kelder te vinden is.

De rijke geschiedenis van Sarajevo is goed terug te zien in de stad. De stad was getuige van een gebeurtenis begin twintigste eeuw: de eerste wereldoorlog, veroorzaakt door de moord op hertog Franz Ferdinand. Dit hebben we allemaal geleerd op de middelbare school, maar wist je ook dat Franz Ferdinand op weg naar de Vijećnica-bibliotheek ontsnapt is aan zijn eerste moordpoging?

De stad Sarajevo is overduidelijk gemarkeerd door de oorlog, maar het indrukwekkende stadsbeeld en de vriendelijkheid van het land, maakt alles goed. Iedere week nemen we je mee naar een onderschatte stad. Benieuwd waar we volgende week vrijdag heenvliegen? Houd dan vrijdag onze blog in de gaten?