Animal 197161 960 720

Vlucht-vertraagd.nl: de gekke connectie tussen ezels en luchtvaart

maandag 7 augustus 2017

Bij Vlucht-vertraagd.nl zijn we dagelijks op zoek naar het laatste nieuws over luchtvaart. En tijdens onze zoektocht door de jaren heen zijn we gek veel verhalen over ezels tegengekomen! Wat is de mysterieuze connectie tussen ezels en vliegtuigen? Eigenlijk helemaal niks! Maar van zo’n gek lijstje wilden wij jullie niet weerhouden!

Vliegtuig ramt ezel

Birdstrikes (een aanvaring met een vogel door een vliegtuig) komen regelmatig voor, maar een donkey strike is toch wel eentje voor in de boeken. Op de Venezolaanse luchthaven Punto Fijo werd de vlucht vertraagd omdat het vliegtuig bij opstijgen een verdwaalde ezel had geramd. Wat zielig! Er werd groot alarm geslagen, omdat de schade van het toestel onbekend was, maar het vliegtuig met 29 inzittenden kon gelukkig veilig landen. Hoe het diertje eraan toe was, is niet bekend gemaakt..

Wat is veiliger: per ezel of per vliegtuig reizen?

Er zijn flink wat mensen die last hebben van vliegangst terwijl het een van de veiligste manieren van reizen is. Om de angsthazen onder ons te geruststellen: jaarlijks sterven er meer mensen door ezels dan door vliegtuigcrashes. Ja, laat dat feitje maar even tot je doordringen!

Vliegende ezel

Als promotiestunt in Rusland voor parasailen werd een ezel aan een parachute gebonden en vloog een half uur lang boven de zee. Vervolgens viel het arme dier in het water en werd enkele meters nog meegesleurd aan de parachute. Strandbezoekers reageerden geschokt en het zorgde voor heel wat ophef! Dierenactivisten wereldwijd eisten een zware straf voor de verantwoordelijke Russen, maar zij werden uiteindelijk niet aangeklaagd voor dierenmishandeling. Schandalig!

Ezelurinebrandstof

Op een congres in Mumbai in 2015 werd een presentatie gegeven over oude Indiase luchtvaarttheorieën. Hier werden de theorieën gepresenteerd over hoe vliegtuigen verbeterd konden worden in 1974. Hierbij probeerden ze verschillende materialen en ‘brandstoffen’ om vliegtuigen te verbeteren. Zo hadden ze bedacht dat het gebruik van ezelurine een goed brandstof zou zijn voor vliegtuigen.. Een voormalige professor van luchtvaart- en ruimtetechniek vond dat de vliegtuiganalisten van die tijd een levendige fantasie hadden! Gelukkig is deze theorie nooit toegepast, anders zouden er héél wat ezeltjes voor de verkeerde reden op de wereld moeten zijn gebracht..