Holiday1

Vakantiegeld: waar geven we het aan uit?

woensdag 25 mei 2016

Vandaag is het vakantiegeld op de meeste Nederlandse bankrekeningen gestort. Maar de meeste Nederlanders geven dat bedrag niet uit aan vakantie, maar aan impulsieve aankopen.

Een derde van de Nederlanders gebruikt het waarvoor het bedoeld is: de vakantie. Dit blijkt uit een peiling van NU.nl. Het vakantiegeld is meestal minstens 8 procent van het brutosalaris. Dit komt ongeveer neer op een heel maandsalaris extra. Niet alleen werkenden krijgen dit uitgekeerd, ook AOW, WW, een bijstandsuiterking of bijvoorbeeld mensen met een Wajong-uitkering krijgen vakantiegeld. De meeste bedrijven betalen het bedrag in één keer uit, in het andere geval zit de 8 procent al bij het uurloon inbegrepen.

Schulden aflossen

Zo’n 14 procent van de respondenten geeft aan het vakantiegeld te besteden aan het aflossen van schulden of het betalen van achterstallige rekeningen. Bijna twee derde van de groep die het gebruikt om schulden af te lossen, heeft het geld ook echt nodig daarvoor. Onder degene die het gebruiken voor het wegwerken van betalingsachterstanden, ligt het percentage met 86 procent nog veel hoger.

Zo’n 43 procent van degene die het geld ook daadwerkelijk voor een vakantie gebruiken, geeft aan dit extraatje ook echt nodig te hebben om een vakantie te boeken. Zonder het extraatje zouden zij niet op vakantie kunnen.

Waar geef jij je vakantiegeld aan uit?