Caracas 479684 640

Vooroordelen en negatieve reisadviezen: wat ervan te maken?

woensdag 4 november 2015

‘Ga je op vakantie naar Mexico? Dan word je vast ontvoerd door een drugsbende!’ Als een land eenmaal een slecht imago heeft, dan is het moeilijk dit beeld te veranderen. Toeristen zullen het land dan misschien mijden wegens veiligheidsrisico’s, maar is dat wel terecht? Wij nemen vooroordelen en reisadviezen onder de loep.

Hoe wordt een reisadvies bepaald?

Over bepaalde landen doen verhalen de ronde waarvan het vaak moeilijk is vast te stellen hoe serieus je dit nou moet nemen. Daarom wordt er door het ministerie van Buitenlandse Zaken per land een reisadvies gegeven op basis van de veiligheid op de bewuste bestemming. Heb je je hele vakantie uitgestippeld, maar ben je er nog niet 100% van overtuigd dat het er veilig is, dan kun je dit gemakkelijk checken door middel van de kleurcodes die gegeven worden. Zijn er geen bijzondere risico’s, dan kleurt het land of gebied groen. Geel betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn die afwijken van wat je gewend bent in Nederland. Vanaf oranje spreken we van een ‘negatief reisadvies’: oranje waarschuwt je om alleen te reizen als dat noodzakelijk is, en heeft het land of gebied een rode kleur dan betekent dit simpelweg niet reizen. Maar moet je landen met een gele of oranje kleur nou compleet mijden?

Adviezen met een korreltje zout nemen?

De adviezen zijn niet bindend, en je mag dus gaan en staan waar je wil. Je kunt voor jezelf dus een afweging maken of je bepaalde risico’s wenst te accepteren. Lastige hieraan is dat het niet altijd goed verklaarbaar is waarom bepaalde reisadviezen worden afgegeven. Zo kleurt heel Tunesië oranje en rood vanwege de terroristische aanslag gericht op toeristen afgelopen juni. De aanslagen in Frankrijk waren echter geen aanleiding om dat land af te raden voor toeristen – dus wanneer wordt een land als ‘onveilig’ verklaard? Verwarrend maakt het ook dat ieder land een eigen reisadvies samenstelt. Elke regering bepaalt dit zelf voor haar inwoners, waardoor er uiteenlopende adviezen kunnen ontstaan. Een goed voorbeeld is Oost-Duitsland. De Canadese regering raadde haar inwoners onlangs af naar het Oosten van Duitsland te reizen, vanwege mogelijke aanvallen en demonstraties van extremistische groeperingen als Pegida. Nederlanders klinkt dit uiteraard erg vreemd in de oren, en in Nederland werd een dergelijk negatief reisadvies voor Oost-Duitsland dan ook niet afgegeven. Het zou voor reizigers dan ook duidelijker zijn als de reisadviezen van verschillende landen minder uiteen zouden lopen. Een Nederlands voorstel om één Europees reisadvies te geven vond onlangs echter weinig steun in de EU.

Reizen op eigen risico

Toch is het ook niet verstandig te denken dat alle risico’s in het buitenland wel mee zullen vallen en dat reisadviezen subjectief zijn en dus in de wind geslagen kunnen worden. De adviezen worden gebaseerd op informatie van ambassades, inlichtingendiensten, lokale autoriteiten en andere organisaties, en het is ook mogelijk dat deze meer informatie hebben dan wat publiekelijk naar buiten wordt gebracht, bijvoorbeeld over terroristische organisaties. Bedenk ook dat als je tegen een negatief reisadvies ingaat, de dekking van de reisverzekering vaak niet meer geldt. Besluit je af te reizen naar het betreffende land en moet je toch eerder terugkeren, dan worden de resterende dagen meestal ook niet vergoed. Landen met de kleur geel kun je dus toch bezoeken mits je rekening houdt met de risico’s; een oranje en dus negatief advies kun je beter strikt opvolgen.

Top-3 landen met (grotendeels) onterechte vooroordelen

Landen die als gevaarlijk of extreem worden gezien, maar waarvoor geen negatief reisadvies is afgegeven:

1: Mexico.

Drugsoorlogen, drive by shootings, ontvoeringen… Mexico wordt door veel mensen gezien als een arm, onderontwikkeld en gevaarlijk land. Maar tegelijkertijd is het land een enorm populaire vakantiebestemming, al jaren voor Amerikanen en ook steeds meer voor Europeanen. De risico’s van georganiseerde misdaad bestaat, maar is vooral aanwezig in de grensgebieden met de V.S. Bepaalde delen van het land hebben qua reisadvies zelfs de kleur groen. Andere delen zijn geelgekleurd, dus wel iets om rekening mee te houden, maar zeker geen reden om het hele land te mijden. Ter vergelijking: ook Zuid-Afrika, Argentinië en de Dominicaanse Republiek hebben een geel reisadvies, toch niet echt landen die door toeristen gemeden worden..

2: Kroatië.

Zoals we eerder zeiden bepaalt ieder land zijn eigen reisadvies. Nederland oordeelde eerder dat er een veiligheidsrisico is in heel Kroatië (geel). Minister Koenders heeft bepaald dat het er niet veilig is, omdat er in de landelijke en bergachtige gebieden veel mijnen liggen. Dit advies schrikt toeristen af überhaupt nog naar Kroatië te gaan, terwijl er in veel gebieden niets aan de hand is. Frankrijk pakt het wat dat betreft beter aan en geeft op de kaart exact aan waar er mogelijk mijnen zouden kunnen liggen. Zo kunnen toeristen zelf beoordelen waar in Kroatië ze wel en niet heen kunnen gaan.

3: Israël.

Bij Israël denken mensen vooral aan conflicten en bombardementen. Helaas is dit niet geheel onterecht; vooral in de grensgebieden met Syrië is het niet veilig en deze regio heeft dan ook een rode kleur op de kaart van de Rijksoverheid. In de afgelopen weken laaide het geweld in onder andere Jeruzalem ook weer op. Het overgrote deel van het land (inclusief de regio rondom Tel Aviv) is echter geelgekleurd, en Israël is een populaire bestemming voor toeristen. Het land heeft dan ook veel te bieden: de plaats Eilat aan de Rode Zee heeft een prachtig mooi strand en een mooie route door de woestijn. De stad Tel Aviv past in het rijtje van de hippe stedentrips en wordt het New York van het Midden-Oosten genoemd. Vooral een aanrader voor jongeren vanwege het bruisende nachtleven, de urban art en het prachtige strand. Israël is een typisch voorbeeld van een land dat veel meer te bieden heeft dan de vooroordelen zouden doen vermoeden. Overigens gaf Israël inwoners onlangs juist een negatief reisadvies af voor Noordwest-Europa wegens terreurdreiging.

Top-3 landen met extreme en bizarre risico’s

En dan zijn er ook nog bestemmingen waar de vooroordelen wel degelijk terecht blijken. Deze landen hebben een negatief reisadvies:

1: Colombia:

Bij het horen van de naam van dit land denk je meteen aan cocaïne. Hoewel Colombia eigenlijk al sinds 2013 niet meer het belangrijkste land voor cocaïne is (Peru mag nu die naam op zich nemen) moet je alsnog behoorlijk op je hoede zijn als toerist. Er wordt gewaarschuwd voor criminelen die toeristen drogeren zodat ze bewusteloos raken en de dieven lekker hun gang kunnen gaan. De drugs hiervoor wordt in veel onverwachte objecten verwerkt, zoals sigaretten, sprays en zelfs papier! Dus ja, misschien niet meer hét cocaïneland van de wereld, maar alsnog een land waar je zeker goed voorbereid naartoe moet gaan. Op de kaart van reisadviezen kleurt Colombia dan ook grotendeels rood.

2: Jemen.

Piraten kennen we allemaal van Disneyfilms. Gevaarlijke mannen met driehoekige hoeden, ooglapjes en gespen behangen met wapens. Bijna onwerkelijk, waardoor we denken dat ze alleen bestaan in sprookjes. Maar niets in minder waar! In de zeegebieden rond Jemen zijn regelmatig piraten actief. Misschien niet in de uitgebreide kledij, maar zeker niet minder gevaarlijk. Heel Jemen heeft een rode kleur en dat is zeker niet voor niets. Piraten overmeesteren schepen en eisen losgeld met veel dodelijke ongevallen als gevolg. Cruiseschepen worden ondersteund door beveiligers en zo nodig zelfs marineschepen en er worden extreme maatregelen genomen om de veiligheid te garanderen.

3: Caracas, Venezuela.

Als je naar Venezuela reist, begint de ellende al op het vliegveld. Het Maiquetía ‘Simón Bolívar’ International Airport in Caracas is niet een plek waar je graag je koffer afgeeft bij de bagageclaim. Het wemelt er van de corruptie en criminele activiteiten: in de eerste vier maanden van dit jaar zijn er 42 vliegveldmedewerkers opgepakt vanwege het stelen van bagage. De hoofdstad heeft verder ook niet een al te beste naam en staat hoog in de lijst van meest gevaarlijke steden van de wereld. Het mortuarium is er dan ook overvol. Jaarlijks worden er bijna 25.000 mensen vermoord. Het recordaantal staat op 68 moorden in een weekend en dat alleen in Caracas. Ook verkrachtingen zijn er aan de orde van de dag. Als je dit allemaal weet is het reisadvies van Buitenlandse Zaken eigenlijk nog mild: geel en alleen rood aan de grens van Colombia. Betreden op eigen risico dus..Dit artikel werd oorspronkelijk op 7 oktober 2015 geplaatst op Telegraaf.