Toronto 728459 960 720

Beschonken luchtvaartpersoneel

dinsdag 30 september 2014

Een stewardess is vorige week maandag (22 september 2014) op Schiphol aangehouden omdat zij met een borreltje op aan boord wilde stappen. En opvallend genoeg is dit niet de eerste keer dat dit gebeurt onder luchtvaartpersoneel..

De stewardess werd vlak voordat ze op de vlucht wilde stappen gecontroleerd op het gebruik van alcohol. De 38-jarige vrouw was net op weg naar het toestel toen de luchtvaartpolitie haar aanhield. Ze moest een boete betalen van maar liefst 5000 euro. De ademanalyse gaf een uitslag waaruit bleek dat de stewardess precies één promille in haar bloed had.

De alcoholcontrole vond plaats tussen 07:00 en 13:00 uur en werd door de luchthavenpolitie afgenomen onder het boordpersoneel op Schiphol. Zo’n 560 leden van het boordpersoneel zijn gecontroleerd, waaronder 173 vliegers en 387 leden van het cabinepersoneel. Vliegend personeel mag in de tien uur voorafgaand aan de vlucht geen alcohol nuttigen. Bij aanvang van hun dienst moeten zij volkomen nuchter zijn en ook onderweg mogen zij niet drinken.

Beschonken piloot

Een aantal jaar geleden vond een vergelijkbaar incident plaats met een Amerikaanse piloot. De 52-jarige man werd uit de cockpit gehaald vlak voordat hij de take-off met 200 passagiers vanaf Schiphol wilde inzetten. Na de alcoholtest bleek dat hij een promille van 0,23 in zijn bloed had, terwijl de limiet in de luchtvaart destijds 0,2 promille was.

De luchtvaartpolitie wist deze piloot te vinden nadat ze een anonieme tip hadden gekregen. De piloot, die beschonken zou zijn, had de gate al verlaten en het vliegtuig was inmiddels aan het taxiëen. De politie reed het vliegtuig tegemoet en beviel de captain het toestel te stoppen. Vervolgens is de vlucht geschrapt. De piloot moest een boete van 700 euro betalen en werd voor bepaalde tijd geschorst.

champagne